torstai 10. marraskuuta 2011

Iloinen uutinen

Jos tiedotusvälineisiin on uskominen, elämme synkässä, epävakaassa, ahdistavassa ja väkivaltaisessa maailmassa, missä jokainen positiivinen valopilkahdus tai uutinen on joko ennenaikaista optimismia tai väärinymmärrystä. Ehkä asia ei ole ihan näin, mutta kuten jokainen valveutunut lööppinikkari tietää: there are no news like bad news

Maailmastani tekevät ankeamman, joko suoraan tai välillisesti, ainakin seuraavat asiat (osa enemmän osa vähemmän vakavia):
Köyhyys, nälänhätä, sota, etniset puhdistukset, Silvio Berlusconi, ääri-islam, teekutsuliike, perussuomalaiset, rasisimi, kreationismi, äärioikeistolaisuus, äärivasemmistolaisuus, Kreikan valtion velka, Teuvo Hakkarainen, lasten HIV-infektiot, päihteet, perheväkivalta, kouluampumiset, tosi-tv, nuorten syrjäytyminen, psyykkinen pahoinvointi, republikaaninen puolue, Kiinan kommunistinen puolue, Bashar al-Assad, Kim Jong Il, Kreml, ilmastonmuutos, saasteet, tyttöjen ympärileikkaukset, poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset, homofobia, ksenofobia, köyhien maiden kouluttamattomat nuoret miehet, malaria, pedofilia, Vladimir Putin, Meksikon huumekartellit, korruptio...



Listaa voisi jatkaa loputtomiin, riittää kun vain avaa lehden tai television. Sen tähden suorastaan hämmästyin, kun suomalaisessa mediassa uutisoitiin laajasti Harvardin yliopiston professori Steven Pinkerin tutkimuksista, joiden mukaan elämme rauhallisemmassa ja väkivallattomammassa maailmassa kuin koskaan ennen. Siis mitä? Vaikea uskoa ainakaan jos tiedotusvälineisiin on uskominen, uutinen vaikutti aluksi niin kummalliselta, että melkein luulin sitä ankaksi. Mutta aiheeseen perehdyttyäni oli pakko myöntää Pinkerin olevan oikeassa melko vastaansanomattomalla tavalla.
On arvioitu, että esivaltiollisissa yhteiskunnissa viisitoista prosenttia ihmisistä kuoli väkivaltaisesti. Suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla asuvista ihmisistä noin sataaviittäkymmentätuhatta kuolisi henkirikoksen uhrina. Melkoiset puukkohipat.
Tämä historiallinen luku on edelleen viisi kertaa enemmän kuin 1900-luvun maailmansotien aikaisten väkivaltaisten kuolemien osuus kokonaiskuolleisuudesta.
Ja toisaalta 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli väkivallattomampi kuin yksikään sitä aiempi tutkittu vuosikymmen.
Perusteeksi tälle Pinker tarjoaa agressioiden hallintaa edistäneiden olosuhteiden lisääntymisen sekä tarjoaa viisi historiallista tekijää väkivallan inflaatiota selittämään.

1. Oikeusvaltion kehitys ja tuomiovallan siirtyminen viranomaisille on vähentänyt asioiden ratkomista saunan takana
2. Kaupankäynnin lisääntyminen on tehnyt kannattavammaksi jättää hyödyllinen yhteistyökumppani henkiin
3. Kulttuurien feminisoituminen on vähentänyt miehisen agression roolia ja väkivallan ihannointia
4. Lukutaito, matkustaminen ja kansainväliset mediat ovat avartaneet ihmisten maailmankuvaa
5. Tiedon ja järkiperäisen ajattelun yleinen lisääntyminen

Melkoinen tutkimustulos. Kaikki asiat eivät ehkä sittenkään ole huonommin kuin ennen:)



Kuva 1, 2

Ei kommentteja: