torstai 19. heinäkuuta 2012

Ensimmäiset askeleet: Askel numero 1

Tiedän olleeni jo pitkään kiinnostunut valokuvauksesta. Tiesin sen, vaikka asia ei ilmennyt elämässäni millään tavalla. En haaveillut kameran ostosta, en käynyt valokuvanäyttelyissä tai lukenut valokuvauskirjallisuutta. Digipokkarilla kuvaaminen ei koskaan inspiroinut minua ja tekninen osaamiseni ja tietämykseni valokuvauksesta oli vähäistä. Silti tarvittiin vain sopiva hetki ja oikeat mahdollisuudet, ja innostuin valokuvauksesta hetkessä. Tyttäremme synnyttyä saimme yllättäen digijärjestelmäkameran lainaksi vaimoni sukulaismieheltä, jotta voisimme kuvata lastamme. Osasin hädin tuskin laittaa kameran päälle eikä puhettakaan, että olisin osannut ottaa yhtään kuvaa ilman täysautomaattitoimintoa. Silti olin myyty aivan hetkessä.

Aloitteleva valokuvaaja joutuu ensimmäiseksi tekemään valintansa pokkarikameran ja järjestelmäkameran välillä, ja monet valokuvausoppaat uhraavat sivun tai kaksi näiden kahden vaihtoehdon vertailuun ja punnitsemiseen. Digipokkarin vuosia omistaneena ja sillä hädin tuskin mitään kuvanneena voi kyllä suositella järjestelmäkameraa varauksetta, mikäli tavoitteena on oppia valokuvauksesta ja päämääränäsi on ottaa hyviä kuvia. Tai näin ainakin koen omalta kohdaltani, sillä järjestelmäkamera monipuolisine säätömahdollisuuksineen opetti minulle valokuvauksesta päivässä enemmän kuin pokkari kymmenessä vuodessa. 





Koska ensimmäinen käyttööni saama järjestälmäkamera oli lainalaite, vältyin toiselta novisiikuvaajan valintaongelmalta. Nimittäin kameravalmistajan eli merkin valitsemiselta. Koska kamerarunkoihin ostettava optiikka sopii yleensä vain tietyn valmistajan laitteeseen, lukitaan ensimmäisen kamerarungon ostolla merkki usein pysyvästi. Vaikka rungon myöhemmin päivittäisi uudempaan ja parempaan, pakottavat jo hankitut objektiivit pysymään merkkiuskollisena samalle valmistajalle. Meidän perheemme kohtaloksi muodostui Canon, sillä lainakameramme oli Canon EOS 350D. Kyseessä on Canonin harrastelijamalliston laite, joka tuli markkinoille jo vuonna 2005. Mallistoa on päivitetty useasti tämän jälkeen, nykyinen vastaava laite on numeroltaan jo 650D (numero on kasvanut +50 jokaisen päivityksen myötä). 





Kyseessä on siis jo aavistuksen vanha kamerarunko, josta kuitenkin löytyvät kaikki digijärkkärin perushienoudet. Olen tykästynyt Canonin runkoon ja ensimmäinen oma linssi tuli ostettua heti kohta alkuun päästyäni, joten canonismini sinetöityi. 



En silti uskalla voimakkaasti suositella Canonia, koska minulle ei ole kokemusta muusta. Sen verran olen kuitenkin havainnoinut, että saatavuuden ja myymälöissä olevien valikoimien osalta erottuu kaksi valmistajaa edukseen: Canon ja Nikon. 

Kädessäni oli siis suuri ja ihmeellinen järjestelmäkamera ja kotona loputtoman kuvauksellinen pikkuneitimme. Miten etenin tästä, miten opettelin kuvauksen ensimmäiset aakkoset? Ja entä minkälaisen objektiivin kiinnitin kameraan ennen ensimmäistä kuvaa. Näihin kysymyksiin on luvassa vastaus tämän uunituoreen juttusarjan seuraavassa osassa:)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa, tätä dokumenttisarjaa on pakko seurata :) Mulla ihan sama kuvio ton valokuvaamisen kanssa, pokkari ei kiinnostanut pätkääkään (en saanut ikinä sellaisia kuvia kuin olisin tahtonut) eikä järkkäriin ollut mahdollisuuksia. Kunnes sitten olikin :) ja pääsin toteuttamaan minussa piilossa olevaa valokuvaajaa ja ottamaan oikeasti katsottavia kuvia. Nyt ajan kanssa opettelen käyttämään sitä (kohteita on ollut hyvinkin erilaisia ;) ) mutta onhan se aikaa vievää! Eipä se tosin haittaa, tällä harrastuksella kun ei ole kiire mihinkään :)

Ihanaa että oot lisännyt tän aihepiirin blogiisi!! LD

Ande kirjoitti...

Odotan innolla seuraavia osia! Erityisesti kiinnostaa se, mistä lähdit etsimään tietoa valokuvauksesta. Kertoiko kaveri periaatteet, katsoitko ohjeita ja vinkkejä kirjoista vai blogeista vai kenties youtube-videoista? Kuvasi ovat ainakin olleet upeat!

Jos aiheesta syntyy juttua, niin lukisin mielelläni enemmän lasten/vauvojen kuvaamisesta.

Peque kirjoitti...

LD: Kiitos. Katsotaan, miten tämä kuvauskirjoittelu tästä etenee. Laajempi aihepiiri on tuonut mukavan lisän kirjoittamiseen, se helpottaa luomisen tuskaa.

Ande: Tarkoituksenani on seuraavaksi valaista juuri noita kysymiäsi asioita. Lasten kuvaamis-postauksiltakaan ei varmasti voida välttyä:)