keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Aurinko laskee

Auringonlasku on epäilemättä maailman valokuvatuin yksittäinen luonnonilmiö. Ilmiö, joka toistuu päivästä toiseen, vuodenajasta toiseen, joka ikisenä päivänä, jaksaa inspiroida ihmisiä kuvaamaan sitä kerta toisensa jälkeen. Myös moni kokenut valokuvaaja myöntää mieltymyksensä auringonlaskuun, kyse ei siis ole pelkästään "kuvan räpsijöiden" ja aloittelijoiden tavasta valita helppo ja takuuvarma maali kameralleen. Ehkä auringonlaskussa on jotakin ihmiskunnan kollektiivisen kauneuskäsityksen mukaista, koska se jaksaa mielyttää niin monia. Evolutiivisesti auringonlaskun pitäisi olla pelottava asia, pimeys ja saalistajat ovat kohta käsillä. Silloin kuuluu piiloutua, ei jäädä kalliorannalle fiilistelemään. Tästä huolimatta kokoontuu tuhansissa eri paikoissa ihmisiä, niin turisteja kuin paikallisiakin, joka päivä ihmettelemään suloisen kääpiötähtemme painumista horisontin alapuolelle, huokausten ja kameran suljinäänien soidessa hiljaa taustalla.

Jos on vaikeaa ottaa omaperäistä, massasta erottuvaa kuvaa Eiffelin tornista, on se vielä vaikeampaa auringon laskusta. Lähdin ensimmäiselle auringonlaskukuvausmatkalle kuluneena kesänä, aikomuksenani saada mahdollisimman hyvä kuva tästä ilmiöstä, mitä se ikinä tarkoittaisikin. Lähes pilvetön kesäilta mökkimaisemissa ennakoi hyviä perusolosuhteita kuvauksen toteuttamiselle. Järven taakse laskevan auringon oli jo useana iltana todettu tuottavan todella upean, kollektiivista kauneuskäsitystämme hivelevän näyn. 
Päätin turvautua sommitteluun, jossa myös etualalle tuodaan elementtejä tasapainottamaan taivaanrantaa ja järvimaisemaa. Pelkkä maisemakin epäilemättä toimisi, mutta tällöin saattaisi olla välttämätöntä "surrealisoida" tai rajata kuva erikoisesti, jotta se ei vaipuisi aivan tusinakuvien bittisuohon. Kuvan jakaminen etu- ja taka-alaan voisi saada se toimimaan sellaisenaan.

Otin rantalaiturille mukaan naismallin, jonka sommittelin tähän tapaan maiseman eteen katsomaan kohti auringonlaskua. Olen huomannut pitäväni melko tummista kuvista, jopa sellaisista, joissa varjo hallitsee kuvaa ja valo paljastaa vain pienen vihjeen siitä, mitä kuvassa tapahtuu. Tässä kuvassa hahmot ja tapahtuma ovat täysin tunnistettavissa, mutta pyrin säätämään valotusta siten, että etualan kohteet ovat tummia, mutteivat kauttaaltaan mustaksi alivalottuneita. Pelkka naishahmo jäi kuvassa vielä vähän orvoksi, joten siirsin laiturin reunaan soutuveneen. Sitten alkoi olla jo kiire ja paukutin erilaisin asetuksin 20-30 kuvaa erilaisin asetteluin ja kuvakulmin. Tässä on kuvauskeikan onnistunein otos.
50mm; 1/60s; f/14; ISO 250Valoa oli onneksi riittävästi, jotta sain käytettyä pientä aukkoa ja terävyysalueesta tuli riittävän syvä.

Mitä mieltä olet otoksesta? Eksyikö oman kamerasi etsimeen auringonlasku kertaakaan viime kesänä?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno!

Forelli kirjoitti...

Hmm.. Kuvasi ja tekstisi ovat hauskoja paketteja. Kuva kertoo tuhat sanaa, lisäksi tekstissä on varmasti lähes saman verran. Melkoinen paketti siis informaatiota. Tässä kuvassa Mua henkilökohtaisesti häiritsee vasemman käden "amputoiminen". Voisi olla paremman näköinen jos käsi olisi kokonaan näkyvissä tai näkymättömissä. Katkinaiset raajat on aina ongelma aloitteleville kuvaajille. Intoa ja mielikuvituksellisuutta kuvausharrastukseen!

Alma kirjoitti...

Eksyi kyllä, purjehdusreissulla.

Peque kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos:)

Forelli: Hyvä huomio! Olkavarsi olisi varmasti kannattanut "vetää sisään" henkilön etupuolelle. Tai sitten esim. nojata yläraajalla laituria vasten.
Asia jäi kuvaustilanteessa huomaamatta, soutuveneen mukaan hakeminen viime metreillä aiheutti vähän kiirettä, eikä sitä aloittelijana muutenkaan huomaa kaikkea.

Alma: Ne on kuin magneetti.

Anna kirjoitti...

Joitakin yritelmiä on osunut, mut ei ainuttakaan näin kaunista. Aloittelijaksi sulla on kyllä todella hyviä otoksia!

heinis kirjoitti...

Tosi kiva, että kuvat ovat nyt isompia! Niistä saa sata kertaa enemmän irti :-) Kuvassa on hyvää tunnelmaa, esim. tuossa kohtaa kun valonsäde kohtaa naishahmon ja ohittaakin sen.

Peque kirjoitti...

Anna: Kiitos kovasti:) Oletko ehkä kuitenkin turhan kriittinen omia kuviasi kohtaan..?

heinis: Jep, levensin vähän tekstikenttää blogissa, sain siten isomman kuvan mahtumaan mukaan. Itsekin pidin tuosta valonsäteestä:)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kuva. Onko malli siskosi vai vaimosi? :)