maanantai 10. syyskuuta 2012

Triathlon-statistiikkaa

Olipa tässä päivänä eräänä vähän tylsää, ja päädyin tutkimaan ja ihmettelemään IM Kalmarin elokuista tulosluetteloa vielä kerran. Triathlon-tuloksethan ovat sinänsä varsin mielenkiintoista luettavaa (ihan oikeasti!). Juoksukilpailussa osallistujat ovat listassa aikojensa perusteella, nopeampi ensin ja hitaampi sen jälkeen. Aika vähän mahdollisuuksia mielenkiintoisille pohdinnoille. Mutta tri-kisassa samalla loppuajalla maaliin voi tulla kaksi aivan erilaista urheilijaa ja väliajoista voi usein jopa päätellä vanhaa lajitaustaa ja harjoittelun painopisteitä. Esimerkiksi: Pyöräilystä innostunut, lenkkipolulla harvoin viihtyvä vanha uimari ja uimaan vasta aikuisena ryhtynyt entinen maastojuoksija tulevat samalla ajalla maaliin. Vahva uimari runttaa vielä pyöränkin kohtalaiseen aikaan, mutta maraton on vaatimatonta tallustamista. Entinen maastojuoksija ui ja pyöräilee keskinkertaisesti, mutta huikea juoksu siivittää hänet samaan aikaan uimarin kanssa.

Päätin tutkia, minkälainen olisi se kuvitteellinen keskiarvoistettu triatleetti, joka tuli omalla loppuajallani maaliin. Etsin tulosluettelosta ne kaikki henkilöt, jotka olivat tulleet maaliin +/- 5 minuutin sisällä omaan 10:28:34-aikaani verrattuna. Excelistä keskiarvo-funktio ja väliajat näyttivät seuraavalta (suluissa ero omaan aikaani):

Uinti 1:14:16 (-13 min 11s)
Pyörä 5:16:46 (+ 8min 46s)
Juoksu 3:50:17 (+ 3min 51s)

Tämä tarkastelu ei tuonut peliin suuria yllätyksiä. Keskiarvo-triatleetti karkasi minulta uinnin aikana yli 13 minuutin päähän, mutta suoriuduin kaikesta muusta häntä nopeammin ja ylitimme maaliviivan rinta rinnan.

Entä miltä näyttää se triathlonisti, joka pyöräilee yhtä hyvin kuin minä? Tässä laskelmassa siis oletin automaattisesti pyöräilyn olevan vahvin osa-alueeni. Etsin siis tulosluettelosta kaikki urheilijat, joiden pyöräilyaika oli +/- 3min sisällä omasta ajastani 5:08:00. Ja taas lauloi Excel:

Uinti 1:13:31 (-15min 56s)
Juoksu 3:48:56 (+ 2min 35s)
Loppuaika 10:17:53 (-10min 41s)

Ja tämä sitten jo herätti kummastusta. Oletushan oli, että kaikki muut osasuoritukset olisivat minulla tässä laskelmassa huonompia. Mutta juoksinkin siis nopeammin kuin tämä "yhtä hyvä"-pyöräilijä. Ja kun syynäsin tulosluettelon sijoitussarakkeet uudestaan, oli totuuteen uskottava. Paras sijoitukseni omassa sarjassani tuli juoksusta, ei pyöräilystä. Höh, olen koko tri-harrastusaikani ollut niin pyöräilijää, niin pyöräilijää...

Aloin pääsemään Excelinpyörittämisessa vauhtiin, joten yksi analyysi vielä syntyi. Haaveenani on vielä joskus alittaa kuntosarjalaiselle legendaarinen kymmenen tuntia. Joten kysyin kysymyksen: Minkälainen on keskimääräinen kympin "nippa nappa" alittava triatleetti? Etsin tulosluettelosta kaikki tyypit, jotka alittivat kymmenen tuntia alle viiden minuutin marginaalilla:

Uinti 1:11:15 (-18min 12s)
Pyörä 5:00:31 (-7min 29s)
Juoksu 3:38:40 (-7min 41s)

Ei näytä mahdottomalta. Pyörä ja juoksu ovat täysin tehtävissä. Tämän laskennallisen suorituksen loppuajaksi tuli 9:57:24, joten pari ylimääräistä minuuttia on uhrattavissa (uintiin, luonnollisesti). Kova urakka on uinnin osalta edessä siitä huolimatta. Muihin muuttujiin tuossa yhtälössä suhtaudun ihan luottavaisesti.

Tämä olkoot viimeinen tulosspekulaatio ennen ensi vuotta. Olen nauttinut viimeiset viikot mahtavista pyöräilykeleistä, leppoisaa ja rauhallista maantieajoa useiden eri ihmisten kanssa. Pimenevät illat päättänevät pyörälyn tämän kuun lopussa, jonka jälkeen aikeissani on viettää useamman viikon "ylimenokausi", eli lepo. Uuden kauden kimppuun höykkään viimeistään loka-marraskuun taitteessa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei täähän oli mielenkiintonen postaus, kyllä excelistä riittää iloa... ;) Yllättävä toi, että olit paras juoksussa omassa sarjassas, kun et ees tainnu olla täysin tyytyväinen siihen! Tämän(kään) jälkeen ei taida olla vaikeaa arvata, miten treeniohjelma muuttuu tulaveisuudessa, sitten kunnon tauon jälkeen :)

Anonyymi kirjoitti...

Ja toi anonyymi oli LD:ltä :)

Alma kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen postaus. Olis hauska nähdä myös, että mihin aikaan keskimäärin saapuivat ne maaliin, jotka uivat kanssasi saman ajan. Wild guess:
pyörä 6:23
juoksu: 4:29

?

Peque kirjoitti...

LD: Tilastot pyörii mielessä, töissä ja vapaa-ajalla... Juoksun osoittautuminen pyöräilyä paremmaksi suoritukseksi oli yllätys, olin täysin vakuuttunut ettei näin olisi.

Alma: Kiitos. Aika hyvät arviot sulla. Vaihteluväli tuolla uintitasolla on luonnollisesti jo aivan valtava, löytyy jopa kymmenen tunnin alittajia ja aivan häntäpään menijöitä.

Pia kirjoitti...

Hei! Blogissani on sinulle tunnustus!

Toffe kirjoitti...

Loistavaa analyysiä! Tätä tulee itsekkin harrastettua. Minua lyötiin kiertoviestillä, joten sinut on myös siellä mainittu :) Tsemiä treeneihin, eiköhän sulta kohta hyvällä radalla tuo 10h taitu :)

Peque kirjoitti...

Pia: Kiitos kovasti. Täytyypä ottaa haaste vastaan.

Toffe: Kiitos. Spekulointi on vaan niin hauskaa, ennen ja jälkeen kisan... Kalmarin rata on ainakin suotuisissa tuulioloissa nopea, katsotaan mitä siellä ensi vuonna käy.