keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Elämän pienistä iloista osa 5

Hyvin toteutettu nestetankkaus ennen ja jälkeen urheilusuoritusta sekä suorituksen aikana varmistaa usein onnistuneen harjoituksen. Viime kesän huikean pitkän hellejakson aikana täytyi pitkien pyörälenkkien nestehuolto suunnitella erityisen huolellisesti. Kahdella juomatelineellä pyörän rungossa sekä yhdellä pullolla selässä sai toki yli 2 litraa nesteitä kulkemaan mukanaan, joten aivan jokaisella huoltoasemalla ei tarvinnut käydä täydennyksiä tekemässä. Mielestäni kuitenkin etenkin pitkäkestoisemmissa harjoituksissa myös tankattavan nesteen laatu korostuu pelkän juotavan määrän lisäksi. Lyhyissä harjoituksissa vesi ajaa asian täydellisen hyvin, mutta useiden tuntien treenissä etenkin kesäkuumalla pullon sisällön merkitys korostuu.







Hyvän urheilu-/tankkausjuoman vaatimukset:
-Sopiva määrä energiaa oikeassa, hyvin imeytyvässä muodossa
-Sopiva määrä suoloja hikoilussa menetettävien tilalle
-Hyvä/siedettävä maku
-Mahdollisesti myös vähän valkuaista



Tutustuin viime kesänä Leaderin valmistamaan Active Sport energia- ja urheilujuomaan. Kyseinen suomalainen valmistaja tekee myös monia muita urheiluvalmisteita, mutta itse olen tutustunut vain tähän tankkausjuomaan.







Hiilihydraatit ovat tässä juomajauheessa maltodekstriinin ja fruktoosin muodossa. Jauheessa on runsaasti elektrolyyttejä turvaamaan suolatasapaino runsaan hikoilun aikana. Lisäksi mukana on pieni määrä aminohappoja muita ainesosia kuten kofeiinia. Epävirallisen teorian mukaan oikeassa sekoitussuhteessa tehdyn juoman elektrolyyttitasapaino/osmoottinen paine olisi lähellä plasman vastaavia arvoja. Joten solunulkoisen nesteen elektrolyyttitasapaino pysyy tankkauksesta huolimatta tasaisena, hidastaen munuaisten kautta tapahtuvaa suodattumista/virtsan eritystä.



Kokemukseni juomasta ovat erittäin positiiviset, se täyttää tehtävänsä energian lähteenä ja nestetasapainon ylläpitäjänä. Ohjeen mukaisesti sekoitettu juoma on melko "paksua" ja tulee kyllä viimeistään 3 pullon kohdalla korvista ulos. Mutta se imeytyy hyvin: oma havaintoni viime kesältä oli, että pitkänä ajopäivänä pissatauot rytmittyivät kaverin tarpeiden mukaan, itselläni nesteet pysyivät paremmin sisällä. Minulla oli Active Sportia, kaverilla mehua:) Tämä ei tietenkään todista yhtää mitään, mutta olipahan havainto kuitenkin.





Suosittelen kokeilemaan! Makuina mustaherukka, appelsiini ja sitruuna.


Kuva

4 kommenttia:

kispe kirjoitti...

Luin joskus hunajapurkista ohjeen urheilujuomasta, joka sopii etenkin herkkävatsaisille.
Resepti:
Sekoita veteen hunajaa jonnin verran, lisää suolaa ja sitruunaa/limeä maun mukaan.

Juo, niin jaksat!

Totesin reseptin oikein toimivaksi ja olen tuota käyttänyt useinkin.
"Oikean" urheilujuoman nauttiminen (etenkin juostessa) on mulle haavetta vaan. Siinä ei montaa askelta ehdi ottaa, kun on jo melko kiire puskaan, kun maha menee heti sekasin.. Hunaja ei aiheuta sivuoireita :)

heinis kirjoitti...

Heippa! Tämäkin oli ihan mielenkiintoinen kokemus ja suositus, vaikkei minua niin kosketakaan. Urheilu-/kuntoilusuoritukseni kun ovat kerrallaan lähes poikkeuksetta noin tunnin-puolentoista mittaisia, niin vedellä pärjää suorituksen aikana erinomaisesti, treenin jälkeen sitten kunnon vissy-/tuoremehu-/smoothieannos, niin jo vain minulla toimii.

Tuli yhtäkkiä mieleen, että miten venyttelet? Aina jokaisen suorituksen jälkeen vai esim. muutaman kerran viikossa kunnon puolen tunnin venyttelysession vai kuinkas? Itselläni venyttely rajoittuu lähes ainoastaan jumppien jälkeisiin venytyksiin. Satunnaisesti venyttelen vielä kotonakin ts. kerran-pari vkossa vielä lisäksi.

Tässä lätkää toisella silmällä seuratessa tuli mieleen myös, että onko sinussa yhtään penkkiurheilijan vikaa :)? Minä kyllä tykkään seurata <3 Yleisurheilua, hiihtoa, MM-lätkää... lauantaina taas kesän ensimmäiseen pesispeliinkin, jea!

Peque kirjoitti...

Kispe: Kuulostaa hyvältä mikstuuralta. Keskimäärinhän urheilujuomat eivät ole kovin herkullisia, mutta toimivat tehtävässään hyvin. Protestoiko maha sinulla kategorisesti kaikkia urheilujuomia vastaan?

Heinis: Vesi tosiaan toimii hyvin lyhyissä urheilusuorituksissa ja maistuu aina parhaalta.

Venyttely on aihe, josta olinkin joskus ajatellut kirjoittaa enemmänkin. Venyttelen vähän ja harvoin, lähinnä jos paikat ovat erityisen jumissa, ehkä kaksi kertaa viikossa. En kuulu ns. venyttelyuskovaisiin vaan olen muodikas "venyttelykriitikko".

Penkkiurheilutreenit tyssäävät meillä aina television puutteeseen. Jos eksyn kylässä telkkarin ääreen, katson mieluiten lätkää, pyöräilyä ja kamppailulajeja sekä jalkapalloa.

kispe kirjoitti...

Tsau taas,
en nyt kehuisi että tuo hunaja-tsitruuna-suolajuomakan se kesän herkullisin drinksu olisi, mutta ainakin sopii ihan passelisti siihen ajatukseen että on kiva tietää (ja ymmärtää) mitä suuhunsa laittaa.

Otin viikonloppuna riskin suunnistuksen SM-erikoispitkällä ja join juomarasteilla järjestäjän tarjoiluja. Yllättävän hyvin otti maha vastaan Squeezyn, ei tullu kakkeli housuun :)
Yleensä välttelen urheilujuomia, kun koskaan ei tiedä miten käy (yleensä on käyny huonosti) niiden mikstuuroiden kanssa..