sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Valmistautuminen maratonille

Tänään se alkoi: virallinen valmistautuminen maratonille. Kuluneen viikon aikana kevensin harjoittelua merkittävästi ja tein viimeisen kovan harjoituksen (PK 25km + TV kova 3km) yksitoista päivää ennen h-hetkeä. Mutta tänään alkoi varsinainen valmistautuminen. Olen seuraavassa tekstissäni käynyt läpi tulevan viikon suunnitelmani päivä päivältä ja koonnut loppuun listauksen mukaan otettavista asioista.

1. Päivä (siis tänään): Päätin ensi kertaa kokeilla ns. hiilihydraattipaastoa, jonka ideana on syödä valkuaispitoista matalaenergistä diettiä kahden päivän ajan samalla edelleen harjoitellen. Tällöin ajaudutaan energiavajeeseen ja lihasten glykogeenivarastot kuluvat loppuun. Tankkausvaiheessa pyritään tämän jälkeen saavuttamaan ns. superkompensaatiotila, jossa glykogeenivarastot ylikompensoituvat ja energiaa saadaan "tankattua" paremmin sisään.  Metodi on varsin perinteinen ja valmennuspiireissä nykyään jopa hieman kiistelty. Päätin koittaa, koska en ole sitä koskaan aiemmin tehnyt.
Juoksin tänään 18km rauhallisen verryttelylenkin (6min/km), joka tuntui paastodieetillä todella uuvuttavalta:) Niin se kai pitääkin

2. Paasto jatkuu. Huomenna olisi optimaalisinta tehdä noin tunnin mittainen vauhtileikittelytreeni. Koska en voi täysin heittää tri-harjoitteita romukoppaan, aion käydä huomenna uimassa ja tehdä illalla 30min VL-treenin. 

3. Hiilihydraattitankkaus alkaa. Pyrin syömään päivittäin yli energiatarpeeni, karkean arvioini mukaan päivittäinen energiantarpeeni tulee ylittymään noin tuhannella kilokalorilla. Otan mukaan usean pasta- ja puurovälipalan normaali ateriarytmin lisäksi, juon myös päivittäin tankkausjuomaan 1000-1500ml normaalin juomisen lisäksi. 
Käyn ehkä myös tiistaina vielä uimassa, koska poden hirvittävää morkkista kehnon uimakevääni vuoksi. Tätä ei siis oikeasti kannattaisi tehdä... Ja illalla 30min verryttelyjuoksu.

4. Hiilaritankkausta. 30min verryttelyjuoksu ja loppuun 1km tasavauhtista kovaa juoksua. 

5. Hiilaritankkausta. 30min verryttely ja loppuun 2km tasavauhtista kovaa juoksua. Varpaankynsien leikkaus, terävät reunat ehtivät pyöristyä kahdessa päivässä:)

6. Lopetan tankkauksen jo päivällä, jottei kroppa ole ihan sekaisin kisapäivän aamuna. Työpäivän jälkeen kevyt verryttelyjuoksu 30min, lento Tukholmaan ja illalliselle hyvän seuran kera.

7. Tukeva hiilaripitoinen aamiainen. Pientä nestetankkausta, joka lopetetaan 2-3h ennen starttia. ROCK ´N ROLL!!!

Ja mitä mukaan:
-Alushousut
-Juoksushortsit
-Juoksusukat
-Juoksupaita 
-Juoksukengät

Näille kaikille varusteille ehdottomana vaatimuksena on useita pitkiä testilenkkejä, joilla ne on todettu hyvin istuviksi ja hiertämättömiksi.

Vaseliinia (persvakoon ja nivusiin, it works...)
Laastariteippiä varpaiden ja nännien teippaamiseksi (miesjuoksijalle nänniteippauksen unohtaminen on kivulias kokemus)
Compeed-laastarit kantapäihin
Juoksulippa, jos sattuu todella aurinkoinen ja kuuma keli
Sykemittari 
Glukoositabletteja tai jotakin energiavalmistetta (geeli tai valmiiksi paloteltuja patukanpuolikkaita) taskuun
Ämpärillinen uhoa ja itseluottamusta

Miltä kuullostaa?





4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai miltä kuulostaa? Järkyttävän hullulta ja pätevältä, ihan hirveeltä ja sairaan siistiltä!

LD

kispe kirjoitti...

Kuulostaa ihan: rokken rollilta! :)
Tsemppiä ja kovaa kulkua kisaan!

Anna kirjoitti...

Ammattimaiselta, ihan kuin joku olis tehnyt tätä ennenkin.

Mistä muuten teet fillariostoksesi? Osaatko suositella jotakin muuta fillarikauppaa kuin chainreaction?

Peque kirjoitti...

kispe: Kiitos kovasti! Kisa oli melkoista rock n´rollia:)

Anna: Onhan sitä muutama kerta tullut tankattua. Mutta tyhjennyspaastoa en ollut aiemmin kokeillut.

Nettikaupoista olen enemmän käyttänyt Bike24:sta, toki myös Chainreactionia. Pääkaupunkiseudulla asioin yleensä Velosportissa.