sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Perusominaisuuksia

Rankan treenikesän huipennuttua elokuun puolivälissä, jatkui ensin kesäloman vietto ja sitten syksyn työrupeama varsin leppoisissa tunnelmissa. Muutama syksyinen pyöräreissu ja kevyttä lenkkeilyä ilman treeniohjelmaa, lepoa, ajatusten täydellinen irroittautuminen harjoittelusta ja kolme kiloa painonlisäystä. Siinähän se viisi viikkoa humpsahti.


"Tulkaa, viekää sitten vaikka tuhkat pesästä, mut minä nautin kesästä"

Olin päättänyt, että harjoittelua jatketaan viikosta 38 alkaen, jota ennen tulevan kauden suunnitelmat tulisi olla tehtynä. Pitkällisten pohdintojen ja kokeneen triatleettikavereni kanssa käydyn kirjeenvaihdon pohjalta päätin aloittaa syksyn ns. perusominaisuuskaudella ja siirtyä vasta myöhemmin talvella peruskuntokauteen.

Perusominaisuuskaudella tähtään kaikissa lajeissa, mutta etenkin uinnissa, tekniikkapainoitteiseen ja tehoja kasvattavaan harjoitteluun. Ei lajinomaisia yhdistelmäharjoituksia tai pitkiä peruskuntoharjoitteita, vaan voimaa ja tekniikkaa.

Uinnin osalta aion keskittyä ennen kaikkea tekniikkaan, hankkia seuratoiminnan kautta valmennusta ja painottaa harjoitteita pitkäkestoisen matkajunnauksen sijaan. Pidän mukana myös paljon tehotreeniä, esim. lättärivetoja perusvoiman kartuttamiseksi.

Tein historiallisen tempun ja osallistuin elämäni ensimmäiselle juoksutunnille. Juoksuharjoittelussa tulevat korostumaat teknikkaharjoitteet ja toisaalta raaka vetoharjoittelu. Kävin jo piristämässä itseäni syksyn ensimmäisillä ylämäkivedoilla. Pidän kuitenkin niin paljon tasavauhtisista pitkistä lenkeistä, että ohjelmassa tulee varmasti olemaan yksi PK-lenkki, jota ehkä höystän loppupäässä pienillä vedoilla ja loppuspurteilla.

Pääkaupunkiseudulla satoi viime viikkoina lähes jatkuvasti. Hain siis jo trainerin vintiltä ja tein sillä jo ensimmäiset harjoitteet. Lähtö tuulen ja sateen piestäväksi syksyiselle maantielle ei vaan yksinkertaisesti enää houkuttanut. Voimaa, voimaa. Sitä haetaan syksyn pyöräilyharjoittelussa. Spinning-tunneilla ja trainer-vedoissa kiinnitetään kieli vyön alle ja mennään sen mukaisesti. Lisäksi otan mukaan pyöritysharjoituksia, esim yhdellä jalalla pyöritystä, tekniikan kehittämiseksi.
Ja ehkä sitten myös pyöräilyssä yksi PK-treeni, ne ovat niin mukavia, voi vaan painaa menemään eikä tarvitse miettiä mitään...


Talven työmaatunnelmia

Ja sitten (...rumpujen pärinää..) Punttista! Yksi tai kaksi kertaa viikossa. Katsotaan miten käy, en todellakaan ole kuntosali-ihmisiä. Mutta voimaa sieltä saa haettua helpommin kuin muualta.


It is so me!


Summa summarum: 5-6 treeniä viikossa, harjoitukset koostetaan ylläolevista kokonaisuuksista. Viikottainen harjoitusmäärä tulee tässä vaiheessa olemaan vain n. 6-8h, painopiste on siis selkeästi laadussa eikä määrässä. Rankkoja tai keskittymistä vaativia, mutta usein lyhytkestoisia treenejä. Tällä ohjelmalla olisi tarkoitus jatkaa joulu-tammikuulle, jonka jälkeen ehkä siirrytään enemmän peruskuntoharjoitteluun.

Miltäs kuulostaa? Itselleni tällainen voima- ja tekniikkaharjoittelu on aika vierasta, olen aina vaan vannonut pk-treenin nimeen. Mutta paperilla tämä kuulostaa ihan järkevältä, eiks je?

Kuva 1,2

Ei kommentteja: