perjantai 18. marraskuuta 2011

Hieronymos

Hierottavana oleminen on kivaa, hierominen ei. Olen tullut tähän lopputulokseen tarkkaillessani vaimoni ja minun välistä dialogia. Hieromispyyntöjä esittävät molemmat säännöllisesti, pyyntöön suostumiset ja spontaanit hieromaan ryhtymiset ovat selkeästi harvemmassa.
Hieronta tuntuu mukavalta ja rentouttaa ainakin henkisesti.



Hieronnan hyödyistä urheilun piirissä ollaan montaa mieltä. Asiaa on tutkittu paljon ja kaiken kattavia mielipiteitä tuntuu olevan lähes jokaisella asiantuntijalla. En ole koskaan uskaltautunut menemään urheiluhierojalle, olen melko herkkänahkainen ja ilmeisesti urheiluhieronta on melko "voimakasotteista". Minulle sopii paremmin vaimon pehmohieronta, painottuen erityisesti pohkeisiin ja päänahkaan:)

Seuraavassa olen pohtinut muutamaa (urheilu)hierontaan liittyvää kysymystä:

-Nopeuttaako hieronta lihasten palautumista rasituksesta? En tiedä. Mutta jos nopeuttaa, mekanismi voisi olla esimerkiksi lihaksen verenkierron stimulaatio ja sen ansiosta harjoittelun aiheuttaman kudosvaurion nopeampi korjaantuminen.
-Parantaako se suorituskykyä. En tiedä.
-Auttaako se kroonisiin kipuihin ja kremppoihin. En tiedä. En keksi miten tämä vaikutus välittyisi.

Yritin lähteä perehtymään aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, mutta törmäsin melkoiseen informaatioähkyyn ja hyvin sekavaan mielipiteiden viidakkoon. Itselläni ei ole vahvaa mielipidettä urheiluhieronnasta, johtuen tietenkin siitä, etten ole koskaan käynyt sellaisella.
Tämän vuoksi toivon sinulta hyvä lukija kertomuksen kokemuksistasi.

Tässä muutamia stimuloivia kysymyksiä:
a) Käytkö liikuntaharrastuksesi vuoksi hierojalla?
b) Auttako se vaivoihin?
c) Parantaako se suorituskykyä?
d) Helpottaako se harjoittelun aiheuttamiin kipuihin?
e) Mielipiteesi hieronnasta yleensä
f) Kuulutko siihen uhanalaiseen ihmisryhmään, joka hieroo muita ihmisiä vapaaehtoisesti ilman vastavuoroisuutta?
g) Pitääkö katu-uskottavan urheilijan käydä hierojalla?



Vastauksessasi voit käsitellä hierontaa yleisesti tai keskittyä urheiluhierontaan.

Kuvat 1 2

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kävin urheiluhierojalla silloin kun treenien määrä oli viikossa yli 10. Kerran viikossa ollut hieronta aukaisi jumiutuvia hartioita erittäin hyvin, uintikin kulki paremmin. Suoraa hyötyä on vaikea määritellä, mutta buranaa ainakin olisi kulunut huomattavasti enemmän :D

-Sari

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on pakko kommentoida, koska sun aiheet on viimeaikoina osuneet niin hyvin nappiin. Viimeisimmän venyttelyä koskevan jutun luin siis juuri kun olin tullut jumpasta ja aikomuksenani oli venytellä pitkästä aikaan jumpan jälkeen (jäi muuten tekemättä :) ) ja nyt satuin lukemaan juuri tämän kirjoituksen kun olen lähdössä puolen tunnin päästä hierojalle.. Kummallista :). Itse en ole niinkään käynyt hierojalla urheilun vuoksi vaan lähinnä tietokoneella istumisen ja lukemisen aiheuttamien jumien takia. Niihin ainakin koen hieronnasta saaneeni apua.

Zeetah kirjoitti...

a) Käytkö liikuntaharrastuksesi vuoksi hierojalla? - Käyn, 1-2 kertaa kuukaudessa.

b) Auttako se vaivoihin? - Oikeastaan parillakin tapaa, eli jos hieronnassa löytyy kireitä lihasalueita, niiden venyttelyyn kiinnittää enemmän huomiota jatkossa tai toisaalta voi löytyä myös vahvistusta kaipaavia lihaksia. Olen todennut tuon 1-2 kertaa kuussa hyväksi, jos vähentää käyntejä, tulee yleensä jotain kremppaa.

c) Parantaako se suorituskykyä? - Jos lihakset on tosi jumissa, niin silloin kyllä.

d) Helpottaako se harjoittelun aiheuttamiin kipuihin? - auttaa lihasjäykkyyksiin ja sitä kautta kipuihin.

e) Mielipiteesi hieronnasta yleensä - Minulla on lihakset jotka reagoi hierontaan hyvin, jollain toisella hieronnasta ei taas välttämättä ole hyötyä, pitää kokeilla itse. Hierojia on myös monenlaisia, yli puolet, joille olen käynyt, on sellaisia, joille en menisi uudestaan. Syynä on joko puutteellinen kokemus urheiluhieronnasta tai liian kevyet otteet.

f) Kuulutko siihen uhanalaiseen ihmisryhmään, joka hieroo muita ihmisiä vapaaehtoisesti ilman vastavuoroisuutta? - aika usein olen hieronut ihmisiä ilman vastavuoroisuutta, eli ilmeisesti kuulun.

g) Pitääkö katu-uskottavan urheilijan käydä hierojalla? Ei tarvitse, Suomen huippuihin kuuluva kestävyysjuoksija Jussi Utriainen käy kerran viidessä vuodessa.

Anonyymi kirjoitti...

En usko hierontaan, tuskin niillä mitään pidempiaikaista hyötyä saavutetaan. Periaatteesta vastustan passiivihoitoja. :D

Itse en oo koskaan käynyt hieronnassa, ajattelen aina että pitäiskö, mut katotaan kuinka vanhaksi ehtii ennen kuin käyn eka kerran.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten Zeetah jo mainitsikin, niin hieronnassa on todellakin se hyöty, että voi löytyä niitä lihaksia, jotka kaipaavat vahvistusta ja huoltoa, vaikkei itse sitä tiedostaisikaan. OTM-terapeutti tiesi heti ensi käynnin jälkeen, että lonkkakipuni aiheuttaa liian heikko keskimmäinen pakaralihas. Kahden viikon vahvistamistreenien jälkeen kivut kaikkosivat täysin! Tätä ennen ehdin saada työterveyslääkäriltä "ei siinä mitään vikaa näytä olevan" -diagnoosin röntgen kuvien kanssa ja juoksukiellon kevään ajaksi... Uskon todellakin hierontaan ja hierojiin!

heinis kirjoitti...

Uskaltaudun vielä kommentoimaan, heh ;) Tämäkin oli mielenkiintoinen! En itse käy hierojalla, en koe tarvitsevani. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta pitää lihakset vetreänä ja vaikka teenkin toimistotyötä, en kärsi sen usein aiheuttamista oireista. Joskus harvoin poikaystäväni silti hieroo, mutta sekin on vain silkasta mielihyvän tunteesta ts. ei kepeä hieronta esim. jalkapohjiin pitkän kaupungilla kävelyn jälkeen pahaltakaan tunnu ja ehkä voi laittaa veren kiertämään tms. :)

Anonyymi kirjoitti...

a) Käytkö liikuntaharrastuksesi vuoksi hierojalla?
Käyn. Kävin sinä kesänä, kun olin pyöräilijänä parhaimmillani (eli voitin ensimmäisen henkilökohtaisen suomen mestaruuteni) hierojalla kisakauden aikana jopa 1-2 kertaa viikossa. Hieronta oli tuolloin tosin useimmiten melko kevyttä ja max 45min kerrallaan. Kävin joka kerta samalla tutulla hierojallla, joka tiesi aina ensimmäisestä kosketuksesta lähtien, mitä jalkani tarvitsevat sillä kertaa. Edelliskesän loukkaantumisen jälkeen en voinut yli vuoteen käydä hieronnassa, mutta nyt treenimäärät alkavat olla taas sillä tasolla, että kroppa alkaa kaivata säännöllistää hierontaa 3-4 kertaa/kk.

b) Auttako se vaivoihin?
Minulla auttaa. Olen sellainen tyyppi, että niveleni ovat yliliikkuvat ja tämä asettaa "tukilihakset" koville. Ja etenkin takareiden ja pohkeen alueet ovat sellaiset, joihin ei tunnu mikään muu tepsivän. Hieronnan vaikutuksen huomaa hyvin nopeasti.

c) Parantaako se suorituskykyä?
Oikeasti ajoitettuna ja hyvän, tutun hierojan käsittelyssä sekuntikellolla todistetusti kyllä. Ainakin minulla siis, muut ihmiset ovat erilaisia.

d) Helpottaako se harjoittelun aiheuttamiin kipuihin?
ks. kohta b)

e) Mielipiteesi hieronnasta yleensä
Olen urheilevien ystävieni kanssa tullut siihen tuloksiin, että hieronta ja sen hyödyllisyys on aika henkilökohtainen juttu. Mieheni on entinen ammattilaispyöräilijä ja yhä kansallista kärkeä, mutta hierojalla se ei ole käynyt moneen vuoteen. Itse taas kaipaan hierontaa. Joillakin se puolestaan tuntuu vaikuttavan suorituskykyyn vain negatiivisesti. Tätä ei kai saa selville kuin kokeilemalla?

f) Kuulutko siihen uhanalaiseen ihmisryhmään, joka hieroo muita ihmisiä vapaaehtoisesti ilman vastavuoroisuutta?
Heh, en. Kuulun siihen ryhmään, joka olettaa kotona saavansa (pohje)hierontaa ilman vastapalveluksia ;)

g) Pitääkö katu-uskottavan urheilijan käydä hierojalla?
Ei minusta, ks. vastaus e)

Sami Kokko kirjoitti...

Laitanpa korteni kekoon. :)

a) Käytkö liikuntaharrastuksesi vuoksi hierojalla?

Kyllä myös tämän takia. Myös muiden syiden takia. En säännöllisesti, vaan aina kun tulee tarve.

b) Auttako se vaivoihin?

Lähes poikkeuksetta auttaa.

c) Parantaako se suorituskykyä?

Minun kohdalla kyllä. Käytän hierojaa silloin, kun kyky liikkua on madaltunut, tai huomaan että se alkaa madaltumaan selvästi.

d) Helpottaako se harjoittelun aiheuttamiin kipuihin?

Usein kyllä käy niin ikävästi että auttaa.

e) Mielipiteesi hieronnasta yleensä

Ilman hierontaa, olisin aivan varmasti telakalla.

f) Kuulutko siihen uhanalaiseen ihmisryhmään, joka hieroo muita ihmisiä vapaaehtoisesti ilman vastavuoroisuutta?

Kuulun. :)

g) Pitääkö katu-uskottavan urheilijan käydä hierojalla?

Ei!

t. Sami