lauantai 12. marraskuuta 2011

Missä mennään?

Osallistuin vuosi sitten Helsingin yliopiston liikuntalääketieteen yksikön EDGE-tutkimukseen terveenä verrokkihenkilönä. Sain mutkan kautta kuulla tutkimuksesta ja innostuin, koska protokollaan kuului spiroergometria eli rasituskoe hengityskaasuanalyysien kera. Uhraamalla muutaman tunnin aikaani sain siis itselleni ilmaisen testauksen.

Tässä vielä suora lainaus EDGE-tutkimuksen esittelystä:
EDGE -tutkimuksessa (lyhenne englanninkielisistä sanoista Exercise, Diet and GEnes) pyritään luomaan uusia hoito- ja seurantamalleja tyyppi 1 diabeteksen yksilölliseen hoitoon paremman hoitotasapainon saavuttamiseksi sekä lisäsairauksien estämiseksi ja vähentämiseksi. Erityisenä mielenkiinnon kohteena on yksilöllisen liikuntaohjelman lisääminen potilaiden hoitoon ja sen vaikuttavuuden tutkiminen. Tutkimukseen osallistuu sekä diabeetikkoja että terveitä kontrollihenkilöitä, jotka eivät käytä tupakkatuotteita tai jatkuvaa lääkitystä (insuliinin lisäksi).



Mieleeni tuli kuluneena syksynä uuden testin teettäminen, olisihan mielenkiintoista tietää mitä hapenottokyvylle (ja myös aerobiselle/anaerobiselle kynnykselle) on tapahtunut melko intensiivisen treenivuoden aikana. Kuntotestaus palvelee ihmistä parhaimmillaan siten, että koe toistetaan samoissa olosuhteissa seuranta-ajan jälkeen. Vertailu muihin ihmisiin tai muualta saatuihin tuloksiin ei ole kovin luotettava tapa arvioida omaa suorituskyvyn kehitystä tai suhdetta muihin. Siispä otin yhteyttä Liikuntalääketieteen yksikköön tiedustellakseni uuden testauksen kaupallisia kustannuksia. Vastauksena tuli kutsu tutkimukseen liittyviin toistomittauksiin, ja taas ilmaiseksi!

Testit ovat edessä vajaan kahden viikon kuluttua. Raporttia on luvassa sekä tuloksista että kehityksen suunnasta. Jos suunta on voimakkaasti alaspäin, saattaa raportti olla melko vähäsanainen:)

2 kommenttia:

sansu kirjoitti...

mäkin haluan tuommoiseen tutkimukseen!! ei niillä ois tarvetta lisäkoehenkilöille? :D

Peque kirjoitti...

En itse asiassa tiedä, minkälainen ja minkäkestoinen tutkimusasetelma heillä on. Epäilen, että tutkimuspotilaat ja kontrollihenkilöt on jo rekrytoitu, mutta ainahan asiaa voi kysyä. Ja kyseisessä yksikkössä on tietääkseni myös muita tutkimusprojekteja käynnissä, joihin kontrolleita saatetaan tarvita. En valitettavasti tiedä asiasta paremmin.