lauantai 25. elokuuta 2012

Kalmari vai Köpis?


Urheilubloggaaja sansu esitti minulle otsikon mukaisen kysymyksen, koska hänen perhepiirissään suunnitellaan ensimmäiseen täyden matkan tri-kisaan osallistumista. Samalla hän pohti, kuinka hyvissä ajoin kisapaikka kannattaisi ostaa? Vastauksesta olisi tullut liian pitkä kommentiboksiin, joten päätin tehdä aiheesta lyhyen postauksen.

Itselläni on siis kokemusta kahdesta täyden matkan triathlontapahtumasta, Challenge Copenhagenista vuodelta 2011 ja tuore osallistuminen vuoden 2012 Ironman Kalmariin.  Ensi vuonna Köpis järjestetään 11.8 ja Kalmari 17.8. Köpiksen ilmoittautumisen alkamisesta en vielä löytänyt tietoa, mutta Kalmarin ilmoittautuminen alkaa tänään 25.8. Kalmarin osalta on odotettavissa, että kilpailu myydään täyteen melko nopeasti. Ensimmäinen onnistunut Ironman-vuosi on takana ja kilpailu houkuttaa varmasti lisää kansainvälisiä osallistujia. Veikkaan, että kilpailu voi täyttyä jopa muutamassa päivässä. Tai vielä nopeammin, you never know. Mutta varmaa on, että se myydään syksyn kuluessa täyteen. Köpiksestä  en osaa sanoa ollenkaan. Kilpailu järjestetään ensi vuonna kai neljättä kertaa, enkä tiedä miten tämän vuoden kisapaikat täyttyivät? Viime vuonna paikkoja oli myytävänä pitkälle kevääseen asti. Itse kannatan varhaista ilmoittautumista. Jos päättää lähteä leikkiin, kannattaa ilmoittautua heti. Se toimii samalla motivaattorina. 
Olen seuraavaksi kirjoittaunut näiden kahden kilpailun välisen pienen vertailun. Ja koska olen osallistunut Köpikseen ensikertalaisena ja Kalmariin toiskertalaisena, pyrin pohtimaan kisojen luonnetta nimenomaan aloittelijan näkökulmasta. Monet asioista ovat pieniä ja vähäpätöisiäkin, mutta olen ne kuitenkin maininnut, koska ne mieleen tulivat. Vertailu perustuu luonnollisesti omiin aiempiin kokemuksiin,i joten on tietysti mahdollista, että asioita järjestetään ensi vuonna toisin. 
Kisajärjestelyt
Köpis: Järjestelyt toimivat hyvin. Suurkaupungin väistämättömänä haittana oli hankala logistiikka, lähtöalueen, ilmoittautumisen, expon ja kisahotellin välillä pitä käyttää useita metroyhteyksiä. Kilpailijoille jaettava kisainfo, aikataulut, ohjeet ja kartat olivat Köpiksessä paljon kattavammat ja paremmat kuin Kalmarissa. Tätä mieltä oli myös huoltotiimi. Kun kyseessä oli ensimmäinen kisa, olivat yksityiskohtaiset infot, kartat ja selostukset paikallaan.
Kalmar: Pienessä kaupungissa koko kisa-alue oli erittäin kompaktisti muutaman sadan metrin säteen sisällä, liikkuminen ja etukäteisvalmistelut onnistuivat erittäin kätevästi. Järjestelyt toimivat yleisellä tasolla varsin hyvin.

Hinnassa näiden kahden kisan välillä ei ensi vuonna liene suurta eroa. Osallistumismaksut muodostavat aika pienen osan triathlon-konkurssista, joten en pidä tätä asiaa kovin merkittävänä. 

Uinti
Köpis: uintialue on erittäin suojaisa laguuni (jos siis on sama kuin 2011), merenkäynti ei käytännössä pääse lainkaan vaikuttamaan sinne. Uinti on siis "säävarma"ja reitti mukavampi kuin Kalmarissa.
Kalmar: Matalat kohdat reitillä eivät olleet mukavia, kädet osuivat pohjaan ja sotkivat rytmin. Reitti on enemmän altis säälle, tänä vuonna oli tosin loistokelit eikä minkäänlaista aallokkoa. 

T1
Köpis: Vaihtoalue oli suuri, pyörälle ja vaihtoalueen portille oli pitkähkö matka. Ei missään nimessä nopea systeemi.
Kalmari: Kompakti vaihtoalue, mahdollisuus nopeaan vaihtoon. 

Pyörä
Köpis: Kööpenhaminan pohjoispuolella ajetaan kaksi n. 90 kilometrin lenkkiä. Kohtalaisen nopea reitti, varsinkin rantabaanaosuus. Sisämaassa vähän mäkisyyttä. Lyhyt mukulakiviosuus oli aika horror. 
Kalmari: Erittäin nopea reitti. Mahdollisuus todelliseen vauhtitykitykseen, olematon määrä nousuja (ja laskuja).

T2 
Köpis: todella toimiva ratkaisu, jossa kisajärjestäjät ottavat pyörän vastaan heti vaihtoalueen portilla ja huolehtivat sen eteenpäin. Nopea systeemi.
Kalmari: Pyörä viedään itse omalle paikalleen. Aavistuksen hitaampi systeemi, ei silti merkittävää eroa. 

Juoksu
Köpis: Kööpenhaminan keskustassa juostaan todellinen urbaani maraton, tasaisella rantareitillä 4x10,5 km. Kansanjuhlan tuntua ja kannustajia oli selkeästi enemmän kuin Kalmarissa.
Kalmari: Tasainen reitti, 2x15km + 12km, pohjoisosissa kulkee metsiköissä, eteläpäässä kierretään keskustakortteleita. 

Varsin tasavahvat kisat omasta näkökulmastani. Ironman-hömppä on tietenkin oma lukunsa, jenkit osaavat fiilistelyt ja shown. En silti laittaisi tälle suurta arvoa, kyllä Challenge-kisan läpivetäminen on aivan yhtä kova juttu.

No kumpaan siis depytoimaan. Jos ase ohimolla olisi pakko valita, sanoisin... Ironman Kalmar.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja joko on ilmottauduttu Kalmariin ;)

Pia kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Otsikon kysymystä on pohdittu meilläkin ja ilmoittautuminen Kalmariin tehtiin heti tänään.

Peque kirjoitti...

Anonyymi: Palataan ensi vuoden kisasuunnitelmiin lähitulevaisuudessa

Pia: Oli kyllä hieno kisa tänä vuonna, teitte varmasti hyvän valinnan.

Peque kirjoitti...

Toivottavasti kaikki innokkaat Kalmariin lähtijät ehtivät toimia ripeästi. IM Kalmar 2013 myytiin viime yönä loppuun.

Peque kirjoitti...

Nyt tuli tietoa Challenge Copenhagenista ensi vuodelle. Ilmoittautuminen alkaa 1.9 klo 00.

http://www.kmdchallengecopenhagen.com/en/challenge-copenhagen/entry

Jos missasit Kalmarin, vahinko kannattaa paikata heti syyskuun ensi minuutteina.

Ja HUOM! Kisaa on siirretty viikolla eteenpäin, Köpiksessä kilpaillaan 18.8!!!

sansu kirjoitti...

Oon unohtanut kiittää sinua tästä postauksesta, tää oli tosi hyvä! :) Kalmar tosiaan myytiin loppuun sen verran nopeasti, että ongelmamme ratkesi. Toisaalta suunniteltiin (lue: minä suunnittelin) pientä kaupunki- ja shoppailulomaa samaan yhteyteen, joten ehkä siinä mielessä Köpis on parempi. :) Sinne tosiaan ilmoittautuminen jo lähtikin! Oli kyllä ihan sikahintaista, tosin poikkiksen puheista olen päätellyt, että kulut eivät olleet tässä...