maanantai 23. huhtikuuta 2012

Muista myös nämä!

Maantiepyöräily elää Suomessa melkoista nousu- tai kultakautta, jos mittareina pidetään myytyjen pyörien määriä tai pyöräilyseurojen jäsenmäärien kasvua. Samanlaista innostusta on havaittavissa myös ystävieni ja tuttavieni joukossa. Kun itse hankin maantiepyörää, tiesin tuttavapiiristäni kaksi alan harrastajaa, joista toinen oli minulle suureksi avuksi pyörähankintaa tehdessäni. Oman harrastamiseni aikana on uusia maantiepyörän omistajia ilmaantunut ystävävieni joukkoon useita ja olen osaa heistä neuvonut pyörän hankinnassa tai ainakin yllyttänyt ostopäätöksen tekoon.
Uuden harrastajan etsiessä ensimmäistä pyöräänsä kannattaa projekti aloittaa visiitillä hyvin varusteltuun pyöräliikkeeseen. Lajia harrastavia ystäviä kannattaa myös rohkeasti häiritä, yleensä pyörähankintoihin liittyvää konsultaatioapua jaksetaan antaa vaikka loputtomiin. Asiantuntevaa apua kysymyksiin saa myös esim. Fillarifoorumilta. Ennen kuin kirjoitat sinne kysymysten tulvan, kannattaa kuitenkin lukea läpi aihealueen aiempia kirjoituksia. Monet ensipyörän hankintaan liittyvät seikat ja ongelmat on puitu siellä jo vähintään kertaalleen.

Kun tämä ajoittain helppo ja ajoittain hyvin monimutkainen prosessi on käyty läpi ja sopiva pyörä on löytynyt, pitää muistaa myös seuraava:
Pelkällä pyörällä ei pötkitä pitkälle, maantielle tarvitaan välttämättä myös tietty määrä perusvarusteita, joita harvoilta löytyy ennen harrastuksen alkua. Nämä hankinnat ovat usein yhdellä kertaa hankittuna yllättävän kalliita, mutta ne on syytä budjetoida hankittavaksi heti pyörä ostamisen yhteydessä.

Olen alle listannut erittäin tarpeelliset peruspyöräilyvarusteet, jotka mielestäni kannattaa hankkia harrastuksen alkutaipaleella.Täysin pakolliset varusteet


1. Kypärä. Ei sitä vanhaa, kaapissa kolhiintunutta pottaa, vaan uusi kunnollinen kypärä. Kypärän valinnasta on hyvä artikkeli uusimmassa Fillari-lehdessä (maastokypärätesti, mutta totuudet pätevät kaikkiin kypäriin).


2. Pedaalit. Harvoissa maantiepyörissä on vakiovarusteena pedaaleita. Yritä tinkiä perusmaantiepedaalit edullisesti mukaan heti pyörää ostettaessa.


3. Pyöräilykengät. Jos haluaa satsata harrastukseen heti kunnolla, kannattaa ostaa maantiekäyttöön tarkoitetut kengät. Spinning, kaupunkipyöräily- tai maastokengillä pääsee alkuun. Tekstiilit


1. Pyöräilyhousut. Hyvät housut lisäävät ajomukavuutta merkittävästi, niihin kannattaa vähän satsata. Suosittelen ostamaan lyhyet pyöräilyhousut ensihankintana, henkseleillä tai ilman. Ja käyttötavaksi suosittelen kommandoa eli ilman alushousuja, ellei ole erityisen viehtynyt hiertymiin.


2. Ajopaita. Hengittävää materiaalia, melkolailla vartalonmyötäinen ja selkäpusseilla varustettu. Perushankintana lyhythihainen.


3. Ajohanskat. Sormettomat käsineet, joissa vahvistukset kämmenissä.


4. Irtohihat ja irtolahkeet. Mainiot lisävarusteet, jotka puetaan aamulla lähdettäessä päälle ja on helppo riisua pois lämpötilan noustessa. Ja yhtä mukavaa on ottaa ne selkäpussista esille illan kylmetessä.


Muu tilbehööri 


1. Jalkapumppu. Maantierenkaiden perustäyttöpaineet vaihtelevat 6-10 barin välillä, eikä niitä tahdo jaksaa pumpata käsipelillä. Painemittarilla varustettu versio on ehdottomasti suositeltava.


2. Pikkupumppu. Selkätaskun perusvaruste rengasrikkojen varalle.


3. Varasisäkumeja vähintään 2-3kpl. On huomattavasti mukavampi vaihtaa ehjä sisäkumi ajon aikana, kuin ryhtyä paikkaamaan hajonnutta tien poskessa.


4. Paikkaussetti. Jos kaikki varakumit puhkeavat, on tämäkin vaihtoehto hyvä olla käytettävissä ajon aikana. Viimeistään kotona tarpeellinen kumien paikkaamiseen.


5. Rengasmuovit6. 4mm ja 5mm kuusiokoloavaimet (tai muut vastaavat pyörän muttereihin sopivat avaimet)


7. Kaksi juomapulloa ja niille telineet


8. Ketjuöljy
Kylmemmän kelin lisävarusteet


1. Pyöräilytakki


2. Kypäränaluspipo


3. Fleece-sormikkaat (näihin kannattaa vetää päälle sormeton pyöräilyhansikas päälle)


4. Juoksu- tms. pitkät trikoot vedettäväksi ajohousujen ja irtolahkeiden päälle


5. Kerrospukeutumisen perustekstiilejä
Tämä oli se varustevalikoima, jonka itse aikanaan joko omistin tai olin juuri hankkimmassa  maantiepyörää kotiovestani ensi kertaa kantaessani. Lista siitä mitä nykyään omistan on aavistuksen pidempi, puhumattakaan siitä mitä haluaisin omistaa. Ks. aiheestä lisää täältä.
Toivottavasti tästä kirjoituksesta on jollekin hyötyä. Otan mielelläni vastaan parannusehdotuksia ja lisäyksiä listaukseeni.


4 kommenttia:

kispe kirjoitti...

Moi,
oletko jo mukana Triathlon haasteessa?

http://www.triathlonhaaste.fi/

Päivän linkkivinkin tarjosi kispe :)

Peque kirjoitti...

kispe: Olen rekisteröitynyt sinne. Ohjelma on viritetty puolimatkaa varten, joten en ainakaan suoraan ota sitä ohjenuorakseni. Mutta hyviä vinkkejä ja harjoitusideoita sieltä kyllä saa rutkasti.

A kirjoitti...

Hyvän kuuloinen lista, noita itsekin aavistelen tarvitsevani :)

Missäs niitä lisävarusteita kanniskelet pyöräillessäsi? Et ilmeisesti ainakaan repussa, koska juomat ovat ainakin telineissä.

-Anna

Peque kirjoitti...

Anna: Pikkupumppu, varakumit, rengasmuovit ja energiapatukat menevät selkäpusseihin. Joskus sikahelteillä otan kolmannen pullon selkäpussiin. Mulla on myös pieni satulapussi, jota tulee tosin käytettyä vain tosi pitkillä reissuilla.