torstai 5. huhtikuuta 2012

Juoksunpitäjät ja muut sellaiset

Uusiin älypuhelimiin on tarjolla useita ohjelmia, jotka GPS-ominaisuutta hyväksikäyttäen mahdollistavat käyttäjälle reaaliaikaisen reitti-ja nopeusseurannan. Pitkään saatavilla ollut ohjelma on alunperin Nokian kehittämä SportsTracker, joka on siirtynyt nykyään ulkopuolisen yrittäjän haltuun. Toinen vastaava ohjelma on Runkeeper ja muitakin markkinoilta epäilemättä löytyy. Kyseisten ohjelmien perusversiot (joissa on kaikki tarpeelliset ominaisuudet) ovat ilmaiseksi ladattavissa iPhoneen ja Android- sekä Symbianlaitteisiin.
Ohjelmien perusominaisuuksiin kuuluuvat ainakin seuraavat:
-Reaaliaikainen reittiseuranta karttapohjalla
-Ajanotto
-Matkamittari
-Reaaliaikainen nopeustieto (km/h tai min/km)
-Keskinopeustiedot
-Kalorikulutus


SportsTracker


Lisäksi mukana on ajankuvaan sopivia "connect to friends" ja "update to Facebook"-ominaisuuksia, joita ilman harva enää uskaltaa lenkkipolulle.

Rekisteröidyt suoritteet tallentuvat laitteen muistiin. Kaikki data on reitteineen päivineen helposti tarkasteltavissa lenkin jälkeen. Harjoitusta voi jälkikäteen tarkastella myös Lap-toiminnon avulla, jolloin treenin voi pilkkoa haluamansa mittaisiin (esim. 500m) osiin ja tarkastella vauhdin jakautumista harjoituksen aikana. Lisäksi ainakin Runkeeperissä on mahdollista tehdä erilaisia valmennusohjelmia ja asettaa hälytyksiä ja seurantaa reaaliaikaisena.

RunKeeper



Suhtauduin näiden ohjelmien käyttöön pitkään melkoisella varauksella. En tiedä miksi, ehkä puhelimen pitäminen lenkillä soti juoksufilosofiaani vastaan. Latasin kuitenkin Sport Trackerin ja päätin käydä juoksemassa tutut lenkit VAIN yhden kerran tarkkojen matkojen selvittämiseksi. Ensimmäisellä lenkillä puhelin pysyi visusti taskussa, tarkastin matka- ja nopeustiedot vasta kotona. Nopeusdataa pureksiessani oli hauska huomata alun vauhti-into, mäkisen osuuden hidastuminen sekä loppukirin ajoittuminen. Seuraavalla lenkillä aloin jo vilkuilla "väliaikatietoja" taskusta ja eipä aikaakaan kun päädyin ottamaan luuriin kouraani ja seurasin nopeus- ja keskinopeusdataa reaaliaikaisena.



Nollat taulussa. Yhteensopivaa sykepantaa odotellessa mittari kulkee vielä mukana.


Täytyy myöntää, että GPS:n käyttö on piristänyt lenkkifiiliksiäni ja tuonut paljon lisää tietoa ja motivaatiota harjoittelun suunnitteluun. Ja vauhdinjako on muuttunut tasaisemmaksi tai muuten tarkoituksenmukaisemmaksi nopeustietojen avulla. Voin kyllä suositella sinua kokeilemaan, jos et ole sitä jo tehnyt.

7 kommenttia:

Anne S. kirjoitti...

jep! Kylläpä sports tracker on saanut minutkin, joka on ennen vihannut lenkkeilyä, lenkille lähes joka päivä usean viikon ajan. Sen ansiosta jäin koukkuun :)

Anonyymi kirjoitti...

Nää ohjelmat on hyvä vaihtoehto. Ainakin sykemittarin GPS-ominaisuudelle ja ehkä jopa ihan sykemittarillekin. Harva kai oikeasti tarvitsee tarkkaa tietoa siitä sydämen lyöntitahdista ellei treenaa ainakin semitosissaan ja jotenkin tavoitehakuisesti. Kovinkaan monella ei taida olla noi anaerobiset ja aerobiset kynnykset tiedossa, niitä voi vaan arvailla. Pelkällä fiilistelylläkin pystyy kehittymään melko pitkälle kuulematta kertaakaan sykkeestään tai juoksuvauhdistaan. Tärkeintähän taitaa olla se että oikeasti juoksee tarpeeksi usein ja tarpeeksi pitkään. Ainakin harraste- ja kuntoilumielessä lenkkeilijöille.

Tarkoitus ei ole mollata hyvää triathlontreeniblogiasi :) vaan tuoda esiin myös tavan lönkyttelijän näkemyksiä.

p.s. joko olet tilannut jostain iphone-yhteensopivan sykepannan?

Peque kirjoitti...

silmis: Juuri näin. Itsessäni on myös sen verran insinöörin vikaa, että nautin erilaisten taulukoiden ja suureiden vertailusta.

Anonyymi: Juoksua pystyy harrastamaan menestyksekkäästi ilman sykemittaria. Mutta en sanoisi, etteikö sykemittari sopisi aloittelevan juoksijan käyttöön. Huippujuoksija tuntee kehonsa rasitus- ja sykevasteet eikä välttämättä tarvitse mittaria mihinkään. Tavallisella harrastajalla tai ainakaan aloittelijalla ei välttämättä tällaista osaamista ole, joten mittari on hyvä apuväline harjoittelussa. Kaikki tietenki riippuu tavoitteesta. Jos vain liikkuu liikkumisen ilosta, ei tehokkaalla harjoitusvasteella ole niin suurta merkitystä.

Mirjam kirjoitti...

Mulla on RunKeeper melkein aina mukana liikkuessani, vaikka on myös sykärit ja muut hilppeet. Varsinkin maastopyöräillessä on hauska jälkeenpäin seurata minkälaista siksakkia metsässä on menty.

Lomalla tai vieraalla paikkakunnalla lenkkeillessä tulee joskus myös näpsittyä matkan varrella kuvia, jotka näppärästi paikantuvat gps:n mukaan kartalle. Auttaa mukavasti hahmottamaan uutta ympäristöä! :)

Anonyymi kirjoitti...

Siis synnytyssalistako juoksulenkille ? vai enkö tajunnut tätä vauvajuttua?

Peque kirjoitti...

Mirjam: Itselläni ei GPS ole koskaan vielä ollut mukana pyöräillessä, mutta eiköhän se selkätaskuun lähde kunhan pääsen maantielle ensi kerran.

Anonyymi: En tiedä mitä tajusit, mutta voin lohduttaa etten minä vastavuoroisesti ymmärtänyt kommenttiasi.

Laura kirjoitti...

Mulla Trackeri on aina lenkkikaverina - hiihtäessä ja juostessa siis. joskus harvoin kun kävelylle lähden ('päälenkkejä'), en yleensä Trackkaa (koska kävely ei ole urheilua mun mielestä :D ellei sitten vaelluksella olla.).