maanantai 11. huhtikuuta 2011

The Cooper

Voiko ihanammin aamu enää alkaa. Kevään ensimmäinen aidosti keväinen sunnuntaiaamu oli eilen totisinta totta, tällaisena päivänä pariskuntien kuuluu viettää laatuaikaa ja nauttia toistensa seurasta. Niin mekin teimme, juoksemalla yhdessä Cooperin testin:)


Lauantai-illan juhlista kotiin tullessa olimme jo poikenneet toteamassa (klo 24. Outoa, tiedän), että paikallisen urheilukentän radat olivat sulat ja seuraavan aamun perheretki ei hyytyisi kinoksiin... Cooperin testi lienee pääpiirteittään kaikille tuttu juttu. Jokainen varusmiespalveluksen suorittanut ja moni muukin on saanut nauttia tästä maksimaalista hapenottokykyä testaavasta, elimistöä hyväilevästä piinasta. Juostaan siis tasamaalla 12min aikana niin pitkälle kuin mahdollista. Testi pitää juosta melko tasavauhtisena ja itsenä aivan loppuun ajaen. Sounds good:)


Testi korreloi isossa aineistossa hyvin maksimaalisen hapenottokyvyn kanssa, mutta yksilön kohdalla tulokseen vaikuttaa suuresti myös harrastuneisuus, juoksijat pärjäävät muita urheilijoita paremmin, vaikka muut olisivatkin ns. "yhtä hyvässä kunnossa".


Liikunta harrastamattoman ei myöskään kannata ensiaskeleenaan lähteä testaamaan lähtötilannettaan tällä testillä.


Testin avulla voi myös karkeasti arvioida oman hapenkulutuksensa VO2= (0,2*d/12)+3,5 (ml/kg/min) d= juostu matka Lähde: American College of Sport Medicine/Wikipedia


Aurinko paistoi ja pienen lämmittelyn jälkeen lähdin liikenteeseen. Vanha ennätykseni 3250m on vuosien takaa ja viimeistään puolimatkassa tuli selväksi, että ennätyksiä ei tänään rikottaisi. Testi sujui teknisesti hyvin, kone piiputti maalissa kunnolla ja ainoastaan ensimmäisen kierroksen hieman liian kova vauhti (1min 21s) mahdollisesti vähän häiritsi suoritusta. Kello pysähtyi, yllätys yllätys, 12min kohdalla ja metrilukemakseni tuli 3115. Tästä laskennalliseksi hapenkulutuksesi tuli 55,4 ml/kg/min ((0,2*3115/12)+3,5).



Lämmittelykierroksen tunnelmia!


En tietenkään ollut tyytyväinen, koska ennätykset on tehty rikottavaksi. Takana oli toki rankka treeniviikko, etenkin keskiviikon yhdistelmätreeni, joten myöhemmin keväällä asia pitää testata uudestaan. Jos tulos säilyy, täytyy kunnon huononeminen myöntää. Auts!


Vaimo suoritti elämänsä ensimmäisen Cooperin testin ja sai tuloksen 2430 metriä. Maalin tultiin melko helpon näköisesti eikä lainkaan tuskaisena. Paukkuja kuulemma jäi vähän käyttämättä, joten vaimo (huom! en minä) haluaa myös tehdä testin uudestaan. Jippii, meillä on lisää laatuaikaa tiedossa.


Voipunut testihenkilö

Päivän soundtrack

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hahaa, emme siis mieheni kanssa ole ainoa pariskunta jonka mielestä viikonlopun laatuaika yhdessä tarkoittaa enemmänkin Cooperin testiä kuin sohvalla sipsikulhon kanssa nyhjäämistä! :)

Alma kirjoitti...

Hihii! Ihana postaus! Ja hyvä Vaimo!!! Eikös noilla matkoilla saisi intissä naisena jo hyvät pisteet?

Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistava idea juosta cooper puolison kanssa! :) Täytyy ehdottaa omallekin samaa.. Viime vuoden ennätys (3050) pitäisi rikkoa, saas nähdä miten käy!

-Sari S.

Peque kirjoitti...

Anonyymi: Jep, meitä on kaksi. Hätätilassa sipsipussin voi ottaa kentälle mukaan:)

Alma: Vaimo on A1-super. Suoritusarvosana olisi ollut HYVÄ puolustusvoimissa.

Sari S: Radalle vaan, kevätkunto selviää samantien:) Myös puolison...

Anonyymi kirjoitti...

Wow Sari S, mikä suoritus, 3050!
Mulla jäi vähän kaivelemaan toi suoritukseni, täytyy tosiaan yrittää parantaa.. Mutta oli kiva kokeilla ekaa kertaa Cooperia. Meinasin melkein skipata koko testin, onneksi en kuitenkaan nössöillyt . Mieheni on niin hyvä motivoimaan :)

-Voipunut testihenkilö

Anonyymi kirjoitti...

Te ootte niin skitsoja. Yhtä hulluja molemmat eli täydellinen combo :D LD

Hiski kirjoitti...

Hihi :--D!! Tosi hauskaa! Täytyy näyttää tämä postaus omalle miehekkeellekin ^^ Hauska tuo viimeinen kuvateksti - "voipunut testihenkilö" ^^

Peque kirjoitti...

Voipunut testihenkilö: Toukokuussa uudestaan...

LD: :)

Hiski: Jep, ei muuta kuin ensi viikonlopuksi juoksuradalle koko perheen voimin...