keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Ajankäytön lyhyt historia

Kamppailu-urheilulajit ovat minun salaisen rakkauteni kohde. Jo lapsuudessa katsoin isän kanssa televisiosta innolla myöhäisillan Knock-Out Clubia, jossa näytettiin ammattinyrkkeilyn huippuotteluita Ilmo Lounasheimon hypnoottisen selostuksen tahdittamina. Omat nyrkkeilyhanskat tehtiin superlonista ja mestaruusvöistä iskettiin kavereiden kanssa äidiltä salaa koulusta päästyä.



Tähän tyyliin!

Lapsuuden judo-harrastus alkoi lupaavasti, mutta päättyi alkavaan teini-ikään, asia joka harmittaa minua edelleen. Opiskeluaikoina budoharrastus jatkui Ju-jutsun muodossa melko aktiivisesti 3-4 vuoden ajan, mutta jäi pyöräilyn ja juoksemisen jalkoihin. Miksi näin, siitä seuraavaksi.

Aika on rajallinen resurssi, tämä on kliseinen mutta laittamaton tosiasia. Jokaisella meistä harrastelijaurheilijasta on työn, perheen ja arjen velvollisuuksien jälkeen tietty määrä aikaa, jonka voi käyttää haluamallaan tavalla. Tämän ajan määrä luonnollisesti vaihtelee suuresti eri ihmisten ja elämäntilanteiden välillä. Tästä johtuen uskon, että käytetyn ajan hyötysuhde on erittäin merkittävä tekijä omaa lajia valittaessa. Siitä löytyy myös selitys sille, miksi pyöräilen, uin ja juoksen, enkä harrasta budolajeja.
Seuraavassa on esitelty muutamien suosikkilajieni hukkaprosentteja. Edellä mainittu suure lasketaan jakamalla urheilusuoritukseen valmistautumiseen, jälkipyykkiin ja siirtymisiin käytetty aika harjoitteluajalla (valmistelut/treenaus). Mitä suurempi hukkaprosentti, sitä enemmän aikaa tärvääntyy säätämiseen, kulkuvälineissä matkustamiseen ja muuhun v-käyrää nostattavaan toimintaan.


Juoksu
Hyötysuhdeliikunnan kruunamaton kuningas!
10min/60min : 17%



Pyöräily
30min/120min: 20%




Uinti
15min/60min: 25%




Kuntosali
30min/90: 33%




Ju-jutsu
60min/75min: 80%


Tämä selittää osittain lajivalintani, vaikka välillä haikailenkin kamppailu-urheilun pariin. Nautin suuresti nykyisistä harrastuksistani, joten mitään elämään suurempaa komromissia en mielestäni ole joutunut tekemään. Uinti on minulla poikkeuksellisen "aikatehokasta", koska työmatkani kulkee uimahallin pihan läpi:).
Oletko sinä täydellinen laji-idealisti vai oletko tehnyt valintoja myös ajankäytöllisistä syistä?

Kuvat 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ei kommentteja: